#46
Kā izveidot veselīgas attiecības ar saldumiem
Anna Rozīte, uztura speciāliste
Uzdod sev jautājumu: “Kā es šobrīd jūtos? Kāpēc es šo šobrīd vēlos ēst? Ko es no šī ēdiena sagaidu?”
Par epizodi
Lai arī kā man garšotu saldumi, man traucē saldumu blakusefekti: garastāvokļa un enerģijas svārstības, iekaisuma procesi ķermenī, pumpas, svara maiņa, bet vairāk par visu – tikko uzsāku ēst man neadekvātus saldumu daudzumus, tam kā lavīna seko dažādas citas noraušanās no man veselīga un enerģijas pilna dzīvesveida. Beigās jau nav runa par to, cik saldumu esmu apēdusi, bet gan cik sportošanas esmu nobumbulējusi, cik nakšu kvalitatīva miega sev esmu sabojājusi, cik veselīga ēdiena savā ikdienā esmu izlaidusi, cik reizes esmu zaudējusi savaldību komunikācijā ar bērniem vai vīru un cik prokrastinēšanas “lēkmju” ilgumā esmu iesprūdusi, kas atkožas ar vēl pamatīgāku stresu.
Lai arī kā man garšotu saldumi, man traucē saldumu blakusefekti: garastāvokļa un enerģijas svārstības, iekaisuma procesi ķermenī, pumpas, svara maiņa, bet vairāk par visu – tikko uzsāku ēst man neadekvātus saldumu daudzumus, tam kā lavīna seko dažādas citas noraušanās no man veselīga un enerģijas pilna dzīvesveida. Beigās jau nav runa par to, cik saldumu esmu apēdusi, bet gan cik sportošanas esmu nobumbulējusi, cik nakšu kvalitatīva miega sev esmu sabojājusi, cik veselīga ēdiena savā ikdienā esmu izlaidusi, cik reizes esmu zaudējusi savaldību komunikācijā ar bērniem vai vīru un cik prokrastinēšanas “lēkmju” ilgumā esmu iesprūdusi, kas atkožas ar vēl pamatīgāku stresu.
Tieši tāpēc, ka saldumi man garšo, un es vēlos tos baudīt saprātīgos un veselīgos apjomos, jo tā ir apzināta izvēle, nevis nespēja pateikt NĒ, es uz sarunu aicināju topošo uzturspeciālisti Annu Rozīti.
Ēdiens ir arī bauda un to nevajag aizmirst. Tas ir ļoti skaisti, ja mēs ēdam apzināti, ar pateicību.
Sarunas pieturpunkti
00:04:59 Ko mēs zaudējam, kad ēdam cukuru
00:20:19 Saldumu ēšana kā iespēja nejust diskomfort
00:24:59 Kūka vai miegs – kā mēs apmānām savas patiesās vajadzības
00:28:18 Vainas sajūta kā riņķa dancis
00:33:51 Saldumi kā mānīgs problēmu risinājums
00:39:07 Apzināta ēšana kā viens no risinājumiem
00:44:33 Nevis aizliegumi, bet iedziļināšanās savās sajūtās
01:14:45 Ideja saldumu ēšanas alternatīvai
01:17:53 Kā cukurs ietekmē mūsu koncentrēšanās spējas
Sarunā pieminētā informācija
Saraksts ar cukura veidiem
Annas ieteikumi ēdienreizēm, lai būtu vieglāk pieturēties pie minimāla saldumu daudzuma
Bet otra puse dalās uz 2 daļam:
1. Piedevās (ogļhidrāti).
Graudaugi un cieti saturoši produkti, kā pilngraudu maize un rīsi, makaroni, kartupeļi, auzas, kvinoja, griķi, grūbas.
2. Olbaltumvielās.
Var būt dzīvnieku izcelsmes.
– zivis un jūras veltes
– olas
– gaļa (mēs iesakām dot priekšroku liellopu un jēra gaļai)
– putns (vistas, tītara, pīles)
– subprodukti (aknas, sirds)
– skābpienā produkti.
Augu izcelsmes olbaltumvielas.
Varētu būt vērts pievienot augu proteīna pulverus. Piemēram, kaņepju proteīna pulveris, jo tajā ir pilns aminoskābju komplekts.
Idejas brokastīm:
Graudaugus un jebkurus citus ogļhidrātus kombinējam ar taukiem un olbaltumvielām:
Pusdienām izmantojiet šķīvja principu, lai tajā būtu visas uzturvielas (saliktie ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki). Arī vakariņās ir būtisks šķīvja principa sabalansēts uzturs + vakariņās ir vērts īpaši neaizmirst par saliktiem ogļhidrātiem (pilngraudu produkti – pilngraudu maize, brūnie rīsi, griķi, pilngraudu auzu pārslas u.c.) tas arī var palīdzēt mazināt kāri pēc saldumiem vakarā.