#136
Kā mazināt pārtikas kaitīgumu ikdienā – pētījumos balstīti ieteikumi
Inese Siksna, institūta BIOR pētniece, sertificēta uztura speciāliste
Jo vairāk mēs ēdam pārstrādātu produktu, jo biežāk mums to kārojas.
Par epizodi
Kad par veselīgu uzturu sarunājos ar ārstiem, viņu atbilde ik pa laikam ir: “Šis būtu jājautā uztura speciālistam.” Man ir daudz jautājumu par pārtikas kaitīgumu un kā to novērst. Tāpēc uz sarunu aicināju Inesi Siksnu – vienu no zinošākajiem cilvēkiem par pārtikas drošības tēmām. Inesi rekomendēja vairāki atzīti speciālisti, kuriem lūdzu ieteikt sarunbiedru par to, kā mazināt pārtikas kaitīgumu uzturā.
Biju priecīga par Ineses pretimnākšanu ar iespēju atbildēt uz maniem jautājumiem ar vienkāršiem terminiem. Man bija sajūta, ka šī ir saruna virtuvē ar foršu draudzeni, kura darbojas pārtikas zinātnē. Viņa saprotoši izturas pret jebkuru jautājumu un atbild veidā, kas var palīdzēt turpmāk dot priekšroku veselīgākām izvēlēm.
Inese Siksna vairāk kā desmit gadus ir pētniece Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR” un strādā arī ar pārtikas riska novērtēšanas tēmām. “BIOR” ir vadošais pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centrs Baltijā.
Saprātīgu revīziju savā ēdienkartē var veikt katrs.
Sarunas pieturpunkti
4:28 Ar ko ikdienā nodarbojas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR
12:44 Kūpinājumi un benzopirēns – kā tika veikts pētījums un pie kāda secinājuma zinātnieki nonāca
22:40 Kāpēc cilvēki pārtikas produktos esošās kancerogēnās vielas neuztver pietiekami nopietni
27:44 Kurā laikā mūsu pārtika bija veselīgāka – Padomju laikā vai šobrīd
31:05 Ko uztura zinātniece Inese Siksna ir mainījusi savā ikdienā un uzturā, balstoties uz veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem
33:13 Vai bērzu sulas drīkst ievākt no jebkur auguša bērza
37:32 Cik daudz sāls lietošana uzturā nav kaitīga veselībai, un kā to izrēķināt
41:43 Kā fermentētie produkti iedarbojas uz zarnu mikrobiomu
43:50 Kāpēc ir tik svarīgi pirms produkta iegādāšanās izlasīt etiķeti
49:44 Eļļas – kur un kā tās glabāt un lietot, no kā izvairīties
1:05:21 Kā pareizi izvietot un glabāt produktus ledusskapī, galvenās kļūdas
1:13:36 Ko darīt ar produktiem, kas mazliet iebojājušies, kuri bojājumi ir visbīstamākie
1:29:46 Kas ir transtaukskābes, kur tās izmanto un kāpēc tās nav vēlamas. Margarīns.
1:35:35 Patiesība par palmu eļļu
1:40:14 Kā izvēlēties pannu, kas mazāk kaitē veselībai
1:43:41 Produktu saldēšanas īpatnības
1:48:46 Kā mēs varam labāk iedarboties uz savu mikrobiomu – ko atklāj zinātniskie pētījumi