#178
Par saimniecību un dzīvesveidu, kad vajag arī plānu B, C un D
Ilze Lipska, “Absolūts Ēd” saimniece
Nedēļa, kurā tu esi izdarījis pusi no tā, ko vajadzētu izdarīt, tā ir lieliska nedēļa.
Par epizodi
Ilzes Lipskas sirdslieta ir dārzeņi, un to nav iespējams nepamanīt. Kopā ar vīru Juri un četriem bērniem viņi saimnieko bioloģiski sertificētā saimniecībā “Absolūts Ēd”. Ilze pēc izglītības ir filozofs, Juris – ekonomists, bet praksē viņi apstrādā savu zemi, audzējot dārzeņus un zaļumus, kuriem jābūt ikviena cilvēka ēdienkartes pamatā. Paši audzē un paši arī piegādā – svaigu no dārza vai pārstrādātu pulveros un citādākos produktos līdz pasūtītāju durvīm. Ilze ir ļoti aktīva sociālajos medijos. Abi ar Juri izgudro dažādus veidus, kā ierobežotos apstākļos savu produkciju uzglabāt un pārstrādāt, mijiedarbojoties ar dabas neparedzamajiem pārsteigumiem, lai ar veselīgu ēdienu dažādotu cilvēku ēdienkarti. Viņi nodrošina to slaveno dārzeņu varavīksni šķīvī, ko iesaka visdažādākie veselības speciālisti. Mēs runājām par plānu A, kas neiet pēc plāna un ir iemesls plāniem B, C un arī D. Runājām par darba mīlestību un spēju izmantot to, kas ir, lai virzītos uz priekšu. Tā ir saruna par praktisku radošumu un resurspratību.
Tīri mierīgākai dzīvei tu ej uz priekšu tādā tempā, kā tu vari. Ja tu nevari atļauties, tad, iespējams, tev to nevajag.
Sarunas pieturpunkti
3:04 Kad uzņemtais risks un nodedzinātie tilti attaisnojas
7:06 Kā “zaļi, jauni gurķi” sāka iekopt savu saimniecību laukos
10:16 Par ekspektācijām un īstenību. Ne pārāk veiksmīgā tirgus pieredze
14:47 “Man visu mūžu būs siltas jūtas pret Twitteri”
16:28 Kādēļ zemniekam ir grūti konkurēt ar lielveikalu
18:23 Kā notiek pavasara sēšanas darbu plānošana, lai nodrošinātu pilnas produktu kastes klientiem
24:28 “Katrs mans klients man ir tik ļoti mīļš”
25:51 Kāds risinājums tika izdomāts, lai samazinātu dārzeņu aiziešanu zudumā
32:37 Kādi dārzeņu un garšaugu pulveri ir pieejami “Abolūts Ēd” saimniecībā, un kā un kur tos pielietot
35:58 Kā Laura iemīlējās poblano piparu pulverī
45:15 Kā “Absolūts Ēd” saimniecība ir izaugusi 16 gadu laikā
47:39 “Tīri mierīgākai dzīvei tu ej uz priekšu tādā tempā, kā tu vari. Ja tu nevari atļauties, tad, iespējams, tev to nevajag”
49:26 Kā to visu par paspēt; vai Ilze zina, kas ir atvaļinājums
53:13 Kā Ilzei Lipskai izdodas tik jēgpilni un garšīgi nokomunicēt savas saimniecības stāstu sociālajos medijos
55:57 Cik un kāda tehnika ir saimniecības rīcībā un kāda metode tiek pielietota, lai apkoptu visus dārzeņu laukus
58:37 Mīlestība uz ziemu; stāsts par neredzīgajiem vecvecākiem
1:04:45 Iemācīties sadzīvot ar dabu, pat ja tā noposta visus darba augļus
1:12:10 Kur aug kājas viedoklim, ka bioloģiski audzēti dārzeņi ir dārgi
1:15:20 “Ir tikai jādara un izdosies”
1:20:33 Veids, kā Ilze veido klientu uzticību saviem produktiem
1:25:25 “Nedēļa, kurā tu esi izdarījis pusi no tā, ko vajadzētu izdarīt, tā ir lieliska nedēļa”